Ideálne portfólio, ako by malo vyzerať?

28.07.2013 18:37

 

Označenie portfólio znamená jednoducho  všetko to, čo bežný spotrebiteľ z finančného trhu využíva. Aj tu vo všeobecnosti platí, že neexistuje ideálne portfólio, ktoré bude sedieť pre každého. Práve rozmanitosť klientely je totiž často problémom privátneho bankovníctva. Pracovníčka za prepážkou rovnako pristupuje k zamestnancovi, živnostníkovi, mamičke na materskej či invalidnému dôchodcovi, pričom klient môže prichádzať o rôzne zaujímavé benefity a výhody.

 

EXISTUJE však návod, čo všetko by bežný spotrebiteľ mal z finančého trhu využívať, ako teda vytvoriť portfólio šité presne na mieru. Pre podrobné informácie, ako by malo vyzerať to Vaše portfólio, odporúčam tiež môj e-book "Správne portfólio, základ finančnej gramotnosti." Ak ste si ho ešte nestiahli, môžete tak urobiť TU.

 

Pri mojej práci s klientmi som sa občas stretol aj s názorom: "my nič nemáme, nám je dobre". Keď som im vzapätí ale ukázal, aké možnosti dnešný trh ponúka, ako peniaze nie len používať, ale aj využívať vo svoj prospech, boli spokojní. Názor, kto nič nemá, nič nepokazí je teda v dnešnej dobe už poriadne zastaralý. Tak ako človek potrebuje riešiť svoje základné fyziologické potreby ako jedlo, pitie, strecha nad hlavou, tak podobne to funguje aj vo financiách.

                

Odkiaľ však vedieť, ako najefektívnejšie nastaviť strednodobú rezervu, aký typ sporiacého účtu zvoliť na kúpu auta, ako vybrať hypotéku na nové bývanie, ktorú nepreplatíte?

Informácie sú dnes bežne dostupné aj na internete, treba len vedieť, kde ich hľadať. Vo väčšine prípadov to však stojí čas, ktorý bežný pracujúci spotrebiteľ nemá. Veľkým rizikom navyše je, že hoci informácie nájde, často nevie, ako s nimi efektívne naložiť.

Druhou možnosť je pomoc odborníka. Ten Vám na základe Vašich potrieb a cieľov  vypracuje riešenia šité na mieru. POZOR! Aj tu môžete natrafiť na "rýchlokvaseného" obchodníka, s vidinou čo najväčšieho  rýchleho zárobku. Vo väčšine prípadov ich spoznáte ľahko podľa toho, že  Vám často nevedia vysvetliť prečo by práve takáto poistná suma mala byť nastavená vo vašom zabezpečení príjmu, alebo prečo by ste si mali práve toľko peňazí odkladať na dôchodok. Finančné plánovanie má svoje pravidlá, väčšinou šité na mieru podľa príjmu. Preto je ideálne zvoliť odborníka, ktorý spolupracuje s viacerými inštitúciami a prekonzultuje s Vami možnosti, než by Vás tlačil do konkrétneho jedného produktu spoločnosti, ktorú zastupuje.

 

Pridajte sa do diskusie, kto vytváral Vaše portfólio, prípadne s akými odborníkmi máte skúsenosť

Dávid Gedeon,

 

—————

Späť


Diskusná téma: Kto vytváral Vaše portfólio?

Neboli nájdené žiadne príspevky.