Dostatok peňazí po ruke, základ krátkodobej rezervy

25.07.2013 23:16

Aj tvorba krátkodobej rezervy má svoje pravidlá. Niektorí ľudia tento typ sporenia často podceňujú, iní práve naopak, nevyužívaju efektívne. Na lepšie pochopenie uvediem 2 príklady:

 

1. Pán Novák je zamestaný človek, ktorého výdavky sa pohybujú na úrovni 600€/mes, má vytvorenú krátkodobú rezervu na doplnkovom sporiacom účte o výške 1.000€. Z dôvodu ekonomickej krízy  však z práce bez nároku na odstupné dostane výpoveď. Keďže sa jeho výdavky len tak zo dňa na deň neznížia, dostáva sa kvôli nízkej krátkodobej rezerve už po mesiaci a pol do finančnej tiesne.

                                            

Pozor! Na krátkodobej rezerve by mal mať každý aspoň 3Xnásobok mesačných výdavkov, v závislosti od odvetvia, v ktorom pracuje aj viac. Je tiež  dôležité vedieť, ako dlho mi bude trvať nájsť prácu v rovnakom odvetví v akom som pracoval pred výpoveďou. Preto aj krátkodobá rezerva musí byť šitá na mieru!

 

 

2. Pán Slovák pracuje ako programátor s nadštandartným príjmom 1.000€/mes. Vďaka tomu, že býva ešte u rodičov si dokáže pomerne veľku čast svojej výplaty ušetriť. Na svojom bežnom účte má vytvorenú rezervu 10.000€.

 

 

Pozor! Pán Slovák vytvára svoju krátkodobú rezervu neefektívne. Peniaze, ktoré

nasporil ho síce ochránia v prípade neočakávanej situácie,  na bežnom účte so štandardným výnosom od 0,01% do 0,05% ale jeho peniaze strácaju na hodnote! Efektívnym využitím doplnkového sporiacého účtu s výnosom a prípadnym využitím stavebného sporenia by Pán Slovák zarobil o stovky EUR ročne viac ! 


 

V čom je problém? V oboch prípadoch ľudia nemali tie správne informácie, a tak tvorba krátkodobej rezervy nebola efektívna a účelová. Ak máte záujem vedieť ako správne vytvoriť krátkodobú rezervu šitú presne na Vašu mieru, neváhajte ma kontaktovať, rád Vám poradím ako na to.

 

 

 

 

—————

Späť


Kontaktujte ma, rád Vám poradím, ako na to.