Krátkodobá rezerva, ako ju nepodceniť a vybrať tú správnu

25.07.2013 08:21

 Nevyhnutnou súčasťou správneho portfólia každého bežného človeka je bezpochyby aj správne nastavená  krátkodobá rezerva . V dnešnej dobe jej tvorbu mnohí podceňujú. Buď krátkodobá rezerva nie je dostatočná, alebo peniaze nepracujú efektívne. V prípade neočakávaných udalostí ako je oprava auta, výmena pokazeného spotrebiča či nečakané výdavky za nedoplatok plynu a pod. často nastáva probém v rodinnom rozpočte. Ľudia riešia potom často túto situáciu nevýhodnými spotrebnými úvermi s veľkým preplatením, ktoré ich rozpočet dlhodobo zaťažujú.

 

 

A pritom je to také jednoduché..

 

Pri tvorbe krátkodobej rezervy si treba dať pozor na dve základne veci:

1, Dostatok financii "po ruke"

2, Efektivita pracovania  peňazí

Čítajte viac  v článku Dostatok peňazí po ruke, základ krátkodobej rezervy tu

 

Aký typ krátkodobej rezervy teda zvoliť?

V súčasnej dobe ponúka mnoho bánk okrem klasických bežných účtov, aj doplnkové sporiace účty bez podmienok. Na tomto type účtu teda nemusíte spĺňať žiadne výnimočné podmienky, aby ste dostali atraktívnejší úrok než na vašom bežnom účte. Zvyčajne ide o účet riadený formou internet bankingu, kde si peniaze viete poslať, a kedykoľvek aj požiadať o výber. Presun peňazí trvá štandartne 1-2 dní, a tak spolu s pomerne slušným výnosom je takýto účet ideálnym riešením krátkodobej rezervy vo vašom portfóliu.

POZOR! Aj tu platí, že nie každý sporiaci účet je vhodný pre akéhokoľvek bežného spotrebiteľa, preto by ste sa s vašou konkrétnou situáciou mali poradiť vždy s odborníkom. Prípadne otázky vám rád zodpoviem, môžete ma kontaktovať prostredníctvom kontaktného formulára pod týmto článkom.

 

Dávid Gedeon,

 

Prehľad sporiacich účtov na Slovensku

 

 

—————

Späť